Dužijanca

Dužijanca je svetkovina završetka žetve, koja se u Subotici javno i svečano slavi već čitavo stoljeće. U trećem tisućljeću ona je usađena u mnoga srca, kao neprolazna duhovna vrednota. Drevni običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a osobito na rodu pšenice, bunjevački Hrvati u Bačkoj oblikovali su u svečanu, dostojanstvenu i lijepu priredbu, koja mami, plijeni i zrači ljepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i dubokom religioznošću.

Dužijanca predstavlja jedinstven kulturni projekt, koji traje od 25. travnja do zadnje nedjelje kolovoza, i u tom se razdoblju održava niz manifestacija, koje imaju različite sadržaje. Zajedničko svim manifestacijama je: iskrena želja da se na stolu kulture grada nađu stvaralštvo, običaji, tradicija, produkti duhovne kulture i stvaralaštva.

U običajima Dužijance etnolozi pronalaze, prepoznaju i potvrđuju tragove drevnog slavenskog naslijeđa baštinjenog od vremena prije dolaska Hrvata u prostore ravne Bačke. Također, prepoznaju običaje i duhovne vrednote preuzete još u srednjem vijeku, ali i stečevine od razdoblja industrijske revolucije, do danas.

Danas, na početku trećeg tisućljeća, kada smo skloni čitav svijet nazivati «globalnim selom», danas kada globalizam unosi strah i nadu, kada se čovjek udaljava i vraća u milje izvornog, autohtonog kulturnog bogatstva i prebira po pravim vrednotama, danas kada ljudski um shvaća ono dobro i počinje iznova cijeniti ono lijepo što je učinila ljudska ruka, što je tvorevina duha i uma, često se pitamo što je to što nam nedostaje? Nedostaje nam, čini se, zrnce nekadašnjeg "zdravog ljudskog" razuma, uz zrnce istinskog i nepatvorenog ljudskog života, provedenog u radu, nedostaju nam i zrnca kreposti i samozatajnosti, reda i smirenosti s kojim se živjelo. Nadasve nam nedostaje vrijeme za sve pobrojano i prilika da se osvrnemo oko sebe, kada bismo, možda, spoznali kako svijet krije još mnogo tajni, neotkrivenih vrednota i duhovnog blaga ... i zato se uvijek iznova divimo čudesnom svijetu narodnog stvaralaštva u kojem običaji vezani uz završetak žetve u Subotici i okolici, imaju posebno mjesto.

Dužijanca nije usputna i prolazna manifestacija, već odredište mnogih ljudi različitog staleža i dužnosti. Dužijanca svojim šarmom privlači mnoge ljude, koji joj se vraćaju, a kanili su samo proći.

Unatoč mnogim poteškoćama, Dužijanca je uspjela sačuvati dušu i ostati primjerena čovjeku.

Dobrodošli na "Dužijancu 2011".

duzijanca 2011 subotica